Tai Chi

In het Chinees staat ‘Tai Chi’ voor een eeuwenoude levensfilosofie die de basis vormt voor de ‘Ultieme Krijgskunst’: Tai Chi Chuan. Tai Chi valt onder de Martial Arts. Tai Chi is voor mij:

  • Stimuleren en bewust worden van het zelfgenezend vermogen
  • Geestelijke ontwikkeling of aandachtstraining. Tai Chi wordt ook wel ‘bewegende meditatie’ genoemd. Je hoofd komt tot rust en je vergroot het contact met je lichaam en daarmee de bewustwording van je lichaam. Je gaat de signalen horen die je lichaam je geeft. Je versterkt het contact met je gevoel en je intuïtie.
  • Interne en zachte krijgskunst. Middels de Tai Chi wordt je gewaar van jouw manier van handelen en reageren. Bewustwording geeft je een keuze en de mogelijkheid tot verandering, wanneer wenselijk.

Bij de Tai Chi vorm die ik beoefen draaien we met aandacht ‘de vorm’, een serie van 60 bewegingen. Lichaamsbewustzijn, meebewegen, energiestromen, balans en alerte ontspanning staan voorop. Aandacht en energie (daar waar je aandacht is, gaat ook je energie heen) nemen de plaats in van spierkracht. De bewegingen zijn vloeiend, soepel en langzaam.

Ik beoefen de Yangvorm van Cheng Man Ching (1902-1975), zoals voortgezet door William C.C. Chen. In mijn lessen ligt de nadruk op aandachtstraining en bewustwording. De vorm is in eerste instantie een hulpmiddel en een houvast. Uiteindelijk gaat het niet om de vorm maar om lichaamsbewustwording en daardoor het samenvallen van lichaam en geest. Het gaat in mijn lessen om het gewaar worden van jouw lichaam en jouw geest. Wanneer deze samen vallen zul je een innerlijke rust ervaren. Door oefening zal je gaan ervaren dat je ook in je dagelijks leven deze innerlijke rust steeds weer gewaar kunt worden en voor deze staat van zijn kunt kiezen.

Ik geef mijn lessen bij mooi weer buiten, bij minder mooi weer in de Proeflokalen aan het Vispoortplein nummer 16. Ik start een nieuwe groep bij minimaal 3 aanmeldingen. De kosten bedragen 15 euro per les. Het is mogelijk een kennismakingsgesprek aan te vragen. Ik kan de les aanbieden op de dinsdagochtenden van 9.30 uur tot 10.30 uur. Je kunt bij mij terecht voor privélessen. De kosten hiervoor bedragen 40 euro per uur.

Daarnaast is het mogelijk een Tai Chi-consult aan te vragen. Hierbij maak ik een combinatie van Tai Chi & VITT therapie. We bekijken wat je vraag is of waar je tegenaan loopt en vanuit die insteek geef ik je handreikingen voor bewegingen die ondersteunend en/of transformerend werken. De kosten per Tai Chi-consult bedragen 70 euro. Het is mogelijk om een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek (maximaal 20 minuten) aan te vragen.

Locatie lessen/consult: Bij mooi weer buiten en anders bij de Proeflokalen, lokaal 15A, Vispoortplein 16 te Zutphen
Tijd en data: iedere dinsdag van 9.30 uur tot 10.30 uur. Het is mogelijk om een privéles aan te vragen.
Kosten: 15 euro per les/ privéles 40 euro per les
Opgave: info@vittentaichi.nl